"; function search(frm) { win = window.open("","","scrollbars"); win.document.write(page); txt = frm.srchval.value.split(" "); fnd = new Array(); total=0; for (i = 0; i < item.length; i++) { fnd[i] = 0; order = new Array(0, 4, 2, 3); for (j = 0; j < order.length; j++) for (k = 0; k < txt.length; k++) if (item[i][order[j]].toLowerCase().indexOf(txt[k]) > -1 && txt[k] != "") fnd[i] += (j+1); } for (i = 0; i < fnd.length; i++) { n = 0; w = -1; for (j = 0;j < fnd.length; j++) if (fnd[j] > n) { n = fnd[j]; w = j; }; if (w > -1) total += show(w, win, n); fnd[w] = 0; } win.document.write("

Toplam Sonuç: "+total+"
"); win.document.close(); } function show(which,wind,num) { link = item[which][1] + item[which][0]; line = ""+item[which][2]+" Score: "+num+"
"; line += item[which][4] + "
"+link+""; wind.document.write(line); return 1; }
 
Site İçinde Ara
Amatör Olta Balıkçılığı
Forum Deniz Tatlı Su Ziyaretçi Defteri Anılar İletişim
HAVA TAHMİNLERİ

   Balığa çıkan herkesin az da olsa meteoroloji bilmesi, havayı yorumlayabilmesi gerekir. Meteorolojik değişimlerin balıklar üzerinde de oldukça büyük bir etkisi vardır; mesela oltaya vuruş aktivitelerini çok etkiler. Hele hele balık tutmak için açık denize çıkanların veya büyük göllerde tekne ile avlananlar için bu bilgi  daha da önemlidir. Burada daha çok havayı tahmin edebilmeye yönelik pratik bilgiler var ama tabii bunlar için de bazı konuların bilinmesi gerektiğinden önce bu bilgiler sonra bunların ışığında pratik tahmin yöntemlerini aktarıyorum.

 

  Barometre | Rüzgarlar | Bulutlar | Pratik Hava Tahminleri |

| Barometre ve Termometreye Göre Hava Tahminleri |Fırtınalar | Ay Fazları |

Barometre

   Öncelikle bir BAROMETRE edinilmeli. Barometrehava tahmini için oldukça iyi bir yöntem olduğu gibi, hava basıncının da balıkları etkilediğine dair yaygın bir kanı vardır. Bu tam olarak ispatlanmamış olsa da balıkların cinsine göre bazı balıklarda düşük, bazı balıklarda yüksek basınç; basıncın düzenli olması, ani değişiklikler yapmaması şartı ile daha iyi neticeler vermektedir. Ayrıca ani atmosferik basınç oynamaları da vuruş sayısını azaltmaktadır.

    Barometre ile en pratik hava tahmini : Barometrede sert düşüşte yazın rüzgar, yağmur; kışın hava sıcaklığında artma beklenebilir. Hava basıncını yükselmesi yazın açık bulutsuz havaya, kışın ayaza işaret eder.

Sayfa Başı

Rüzgarları Tanıyalım

   Yandaki RÜZGARGÜLÜNDE yönlerine göre rüzgarların aldıkları isimler görülmektedir. Bazı rüzgarlar ara yönlerden gelirler bu durumda geldikleri ara yön hangi iki ana yön arasında kalıyorsa o iki ana rüzgar adı ile anılırlar Yıldızkarayel, Gündoğusukeşişleme gibi.Pratik hava tahminlerinde barometrik basınç değişim süreci ile o süreçte esen hakim rüzgarın yönü önemlidir. Bu durumda yanımızda başka bir alet daha bulundurmamız gerekecek; PUSULA.

     Rüzgarlar şiddetlerine göre de isimlendirilirler. Esen rüzgar şiddetine bağlı olarak cevrede özellikle en rahat takip edilebilecek şekilde su yüzünde değişiklikler yaratır. Bu değişikliklerden rüzgarın şiddetini tahmin edebiliriz.

     Alttaki tabloda rüzgarların şiddetlerini, şiddetlerine göre aldıkları isimleri ve cevrede yaptıkları değişikliklere göre tespit edilmelerine ait pratik bilgileri bulacaksınız. Sol taraftaki Beauford ölçeği pratik tanımlamalarda hatta hava tahmin raporlarında dahi kullanılmaktadır.

Beauford Ölçeği

Adı

Hızı (Mt/Sn)

Denizde (Suda) Karada Etkisi
0 Sakin 0 Su yüzeyi ayna gibi düz, palpa liman. Karada yaprak kıpırdamaz. Duman dikine yükselir
1 Hafif Rüzgar 0,5 - 1,5 Su yüzeyi balık pulu gibi hafif hafif buruşur. Karada yapraklar hafif sallanır, dumanlar rüzgar yönünü belli eder.
2 Hafif Meltem 2 - 3 Suyun yüzeyi tamamen buruşur dalgalar henüz kırılmazlar. Karada rüzgar tende hissedilir, yapraklar titreşir.
3 Yumuşak Meltem 3,5 - 5 Denizde ve büyük göllerde ufak dalgalar oluşur tepeleri kırılmaya başlar. Karada yapraklar ve ince dallar devamlı titreşir, bayraklar hafif dalgalanır.
4 Sakin Meltem 5,5 - 8 Denizde dalgalar büyür ve uçları beyazlaşır, yelken için ideal havadır. Karada küçük ağaç dalları sallanır, toz ve kağıt parçaları uçuşmaya başlar.
5 Fırışka 8,5 - 10,5 Dalgaların uçları kırılmaya başlar, uçlarda hafif kopmalar olabilir. Karada bayraklar devamlı dalgalanır, yapraklı küçük ağaçlar sallanır. Usta yelkenci havası. 
6 Kuvvetli Rüzgar 11 - 13,5 Dalga yüksekliği 3 - 4 metreyi bulur, uçları koparak uçmaya başlar. Balığa çıkmak risklidir. Yelkenler camadana vurulmaya başlar.
7 Sert Rüzgar 14 - 16,5 Dalgalar büyür uçları rüzgar yönünde kırılarak savrulur rüzgar misinada ıslık çalmaya başlar. Yelkenliler limanda kalır. Balığa çıkılmaz. 
8 Çok sert Rüzgar 17 - 20 Artık denizde büyük gemiler yalpaya düşer, yakın olanlar limana çekilir. Karada rüzgara karşı zor yürünür, filizler rüzgarla kırılır.
9 Fırtına 21 - 23,5 Dalgalar 7 - 10 metre boya ulaşır büyük gemilerin bordasından girebilir. Karada kiremitler uçabilir.
10 Kuvvetli Fırtına 24 - 27 Dalgalar çok büyür 9 - 12 metreye ulaşır deniz beyaz görünür. Karada nadir görülse de oldu mu orta boy ağaçlar sökülebilir.
11 Bora 29 - 32 Artık can pazarı. Denizde görüş çok azalır küçük gemiler dalgalardan görülmeyebilir. Karada ender görülür ve büyük hasarlar verebilir.
12 Kasırga 32 - 36 Denizde ve hatta karada büyük hasarlar verebilir.
Sayfa Başı
Bulutları Tanıyalım

    Gökyüzünde bazen rüzgarla koşuşturup duran, bazen yağmur, şimşek getiren, çeşit çeşit resimler çizen bulutlar iyi gözlenir ve tanınırsa hava tahminininde yardımcı olurlar. Burada belli başlı türlerini tanıyalım.

Tanımı Görünümü (TIKlayın) Adı Ne Belirtir
ALÇAK BULUTLAR 

stratocum1.jpg (31322 bytes)

stratocum2.jpg (25136 bytes) Stratocumulus Renkleri koyudur, 700 ila 2000 m arasında yükseklikte, yağmur getirmeyen kışın bütün göğü kapatan bulutlardır.
nimbostratus.jpg (26709 bytes) nimbostratus1.jpg (79388 bytes) Nimbostratus Genelde kötü hava belirtirler, belirli şekilleri yoktur. 700-2000 m yükseklikte göğü kaplayan yağmur ve hava yeteri kadar soğuk soğuk ise kar getiren bulutlardır.
cumulus1.jpg (60476 bytes) cumulus2.jpg (63918 bytes) Cumulus Kubbe şeklinde yükselen ve küme şeklinde izlenen bulutlardır. Bulutların tabanı kurşuni renkte üstü beyazdır. Kararsızlığa dönük hava belirtiler.
ORTA BULUTLAR altostr1.jpg (58698 bytes) altostr2.jpg (33741 bytes) Altostratus Tamamen su damlacıklarıdan oluşan bulutlardır. Açık veya koyu kurşuni renktedirler. 700 - 3000 m yükseklikte bulunurlar ve gökyünün kapatıp yıkdızların ve güneşin görünmesine engel olurlar.
altocum1.jpg (60505 bytes) altocum2.jpg (25136 bytes) Altocumulus Su damlacıklarından oluşurlar, koyu krem renginde veya kurşuni bulutlardır. Paralel sıralar halinde veya kümeler halinde görülebilirler. Sıcak rutubetli yaz sabahları görünmeleri, genelde öğleden sonra yağış getirir.
YÜKSEK BULUTLAR cirrus1.jpg (52196 bytes) cirrus2.jpg (69479 bytes) Cirrus Kıvrımlı lüle biçiminde, buz kristallerinden oluşmuş bulutlardır. 8-10bin metre yüksekte tül gibi görünürler. Kararlı havada bulunsalar da; uçlarının yırtık ve dağınık olması havanın bozacağına işaret kabul edilir.
cirrostratus1.jpg (66413 bytes) cirrostratus2.jpg (52561 bytes) Cirrostratus Buz kristallerinden oluşurlar, cirruslardan yere daha yakındırlar. Karalı hava belirtisi olarak kabul edilebilirler.

Sayfa Başı

Pratik Hava Tahminleri
  • Güneş ufukta bulut şeritleri arasında batarsa; hava bozacak veya gece yağmurlu olacak denebilir.

  • Şafak vakti tepelerin cevresini saran bulutlar; aşağı süzülürsa yağmur, yükselir ve dağılırsa hava açacak denir.

  • Gün doğuşu ve batışında ufuk ateş kırmızısı olursa; atmosferde su buharı fazla, yakında yağmur yağabilir.

  • Gökyüzü parçalı bulutlu iken ay veya güneş çevresinde hareler 24 saatte yağmur getirir.

  • Koyu, kasvetli mavi gökyüzü rüzgar; yeşilimsi gökyüzü ve deniz ise yağmur getirir.

  • Bulutsuz bir gecede yıldızların donuk veya sönük görünmesi,fırtına ve yağmur geleceğini gösterir.

  • Yıldızların normalden parlak görünmesi havanın değişeceğine işarettir.

  • Yazın rüzgar doğudan eserken yıldızların her zamankinden büyük görünmeleri yağmura işarettir.

  • Yıldızların göz kamaştırır parlaklıkta olmaları yazın güzel havaya, kışın ayaza işarettir.

  • Yıldız kaymalarının çok görünmesi rüzgar geliyor demektir.

  • Geceleyin sis olması, çiğ yağması havanın güzel olacağına işaret eder.

  • Geceleri martıların bağrışmaları, akşamüstü kargaların alçaktan uçmaları havanın bozacağını gösterir.

Sayfa Başı

Barometre, Termometre Göstergelerine Göre Yorumlar
BAROMETRE TERMOMETRE YORUM
Düşüyor Yükseliyor Lodos yönlü rüzgar
Tükseliyor Yükseliyor Kuzey yönlü rüzgar
Rüzgar kuzey iken süratli yükseliyor   Rüzgar şiddetlenecek
Rüzgar kuzey iken süratli düşüyor   Kar yağacak
Rüzgar güney iken süratli yükseliyor   Kuzeyden fırtına
Rüzgar güney iken süratli düşüyor   Kuvvetli güney rüzgarı
Herhangi bir rüzgarda yükseliyor Sabit Yağmur ve kuzeyden rüzgar
Herhangi bir rüzgarda düşüyor Düşüyor Lodos ve sürekli yağmur
Lodosta yükseliyor Düşüyor Kuzeyden rüzgar, genellikle Karayel
Gündoğusu veya poyrazda yükseliyor   Kar veya yağmur
Rüzgar batı iken düşüyor   Kuzeyden rüzgar, karayel veya yıldız
Yağmurdan sonra yükseliyor   Hava açacak
Yağmurda sert düşüş   Yağmur devam edecek
İyi havada yükseliyor   Hava daha iyi olacak
Sayfa Başı
Türkiye Sahillerindeki Belli Başlı Fırtınaların Yıllık Takvimi
Ocak Şubat Mart
02 Ocak  Fırtına (3 gün)
10 Ocak  Zemheri Fırtınası
17-18 Ocak Fırtına
23 Ocak Fırtına
25 Ocak Fırtına
28 Ocak  Ayandon Fırtınası
 
01 Şubat Fırtına
04 Şubat Fırtına(3 Gün)
07 Şubat Fırtına(3 Gün)
10 Şubat Fırtına(Soğuklar Artıyor)
13 Şubat Fırtına
20 Şubat 1. Cemre Havaya
23 Şubat Fırtına(2 Gün)
27 Şubat 2. Cemre Suya
01 Mart Fırtına
05 Mart 3. Cemre Toprağa
11 Mart Kocakarı Soğuğu
12 Mart Husum Fırtınası
15 Mart Fırtına
21 Mart Nevruz Bayramı(Gece ve Gündüz Eşit İlkbahar Başlar)
24 Mart Koz Kavuran Fırtınası
26 Mart Çaylak Fırtınası
29 Mart Fırtına
Nisan Mayıs Haziran
07 Nisan Kırlangıç Fırtınası
11 Nisan Leylek Fırtınası
17 Nisan Kuğu Fırtınası
21 Nisan Sitte-i Sevir Fırtınası
29 Nisan Fırtına(3 Gün)
  
02 Mayıs Çiçek Fırtınası
06 Mayıs Hıdırellez
07 Mayıs Fırtına
13 Mayıs Fırtına
16 Mayıs Filizkıran Fırtınası
21 Mayıs Kokulya Fırtınası
03 Haziran Fırtına(3 Gün)
10 Haziran Ülker Doğumu Fırtınası
19 Haziran Gündönümü Fırtınası
27 Haziran Kızılak Fırtınası
28 Haziran Fırtına
Temmuz Ağustos Eylül
01 Temmuz Yaprak Fırtınası
09 Temmuz Çarkdönümü Fırtınası
26 Temmuz Karaerik Fırtınası
29 Temmuz Kızılerik Fırtınası
 
14 Ağustos Fırtına
17 Ağustos Fırtına
20 Ağustos Fırtına(2 Gün)
24 Ağustos Mihrican Fırtınası
05 Eylül Bıldırcın Geçimi Fırtınası
13 Eylül Çaylak Fırtınası
25 Eylül Kestane Karası Fırtınası
29 Eylül Turna Geçimi Fırtınası
Ekim Kasım Aralık
3 Ekim Koç Katımı Fırtınası
09 Ekim Yaprak Dökümü Fırtınası
12 Ekim Meryem Ana Fırtınası
17 Ekim Kırlangıç Fırtınası
22 Ekim Bağ Bozumu Fırtınası
26 Ekim Balık Fırtınası
05 Kasım Kuş Geçimi Fırtınası
07 Kasım Zemheri Fırtınası
29 Kasım Ülker Dönümü Fırtınası
 
08 Aralık Karakış Fırtınası
12 Aralık Fırtına
19 Aralık Fırtına
28 Aralık Gün Dönümü Fırtınası
31 Aralık Fırtına
 

Sayfa Başı

Ay Fazları

   Ayın gökyüzündeki durumu balık avı için iyi bir tahmin yöntemi olabilir. Örneğin bazı balıklar dolunayda daha iyi vuruken bazıları dolunayı sevmez. Karanlık, mehtapsız gecelerde balık sürülerinin yakamozu denizi ışıl ışıl aydınlatır, hem balığın yerini belli eder hem de nefis bir manzaradır. Gece lüfer yemlisinde mehtaplı gecelerde ay ışığı yakamozu kestiğinden balık misinayı göremez ve huylanmaz, mehtepsız gelerde ise misina yakamaoz yaparak balığa görünür ve balık oltaya vurmaz. Bunu önlemek için sandalda lüks yakılır ama genede ayın durumunu bilmekte yarar vardır. Bu amaçla alttaki "AY FAZLARI" linki tıklayarak ayın durumunu gireceğiniz tarihe göre hesaplayan bir siteye gidebilirsiniz. Burada tarihe göre ayın ışıklı miktarını da görebilirsiniz. Site İngilizce ama tarihi girip "Get Moon" tuşuna basın o tarihteki ayın durumunu görün. "Illimunated Fraction" kısmı ise ayın yüzde kaçının ışıklı olduğunu göstermektedir. %100 ışıklı olması durumu dolunayı göstermektedir.
     AY FAZLARI

Sayfa Başı

|Ana Sayfa |Forum |Denizde Balık Avı |Tatlı Suda Balık Avı |Ziyaretçi Defteri |Anılar |İletişim |